torek, 5. maj 2015

Kronologija smrti Pepce Kardelj roj. Maček (1914 - 1990)

Kronologija smrti Pepce Kardelj roj. Maček (1914 - 1990)

(c) 2015, Darko Bulat

Pepca Kardelj, rojena Maček, je bila vdova po pokojnem visokem funkcionaru Socialistične Republike Slovenije Edvardu Kardelju in sestra zelo vplivnega moža nekdanje države Ivana Mačka - Matije. Glede na te družinske vezi in vstop v najožji krog izvrševalcev oblasti nekdanjega sistema je Pepca Kardelj dejansko bila eden izmed njegovih stebrov.

Te dni smo lahko priče neprikritim poskusom obnove socializma v Sloveniji, kakor tudi v sedemdesetih, ko je Milan Kučan prvič uporabil ta izraz pod skovanko “demokratični socializem”. Kot da bi že iz tega samega naziva bilo jasno, da je “navadni” socializem preprosto nezdružljiv z demokracijo.

Iz današnje perspektive zato morda preseneča, da je Pepca Kardelj dne. 26. marca 1990 v časopisu Tribuna na strani 3 objavila pismo na temo sprave z naslovom “Narodna pomiritev zdaj”. Kdor tega sestava ni prebral, ga mora! (Dostopno na naslovu: http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-LVL53OQN/15ccd9cf-66c1-4cb9-8608-099fd8753e8b/PDF)

Pepca Kardelj, visoka funkcionarka komunistične partije je odkrito obtožila ZKS in nekatere njene še žive člane za povojne poboje, za nečloveško ravnanje z rojaki v imenu komunizma, ter napovedala, da bodo za to morali odgovarjati tudi pred sodišči.

Niti tri tedne po objavi tega pisma v Tribuni, ki ga je sicer podpisala kot “Pepca Maček, Trzin” je Pepca Kardelj bila mrtva. Umrla je 15. 4. 1990. To je bilo že obdobje po volitvah. Prve demokratične povojne volitve so bile namreč 8.4.1990. Na teh volitvah je zmagala koalicija DEMOS. Komunisti (t.i. SDP) in komunistom pridružene stranke (npr. ZSMS, ki se je kasneje preimenovala v LDS, ter Socialistična stranka Slovenije, ki je formalno nastala iz SZDL) so izgubili, tako kot je to napovedala Pepca Kardelj.

Torej, nekaj dni po volitvah, na katerih komunisti izgubijo oblast, Pepco Kardelj najdejo mrtvo. Različni viri navajajo različne vzroke smrti. Najbolj pogosto se omenja, da je Pepca Kardelj storila samomor. Ne glede na uradno razlago o njeni smrti, v nadaljevanju sledi nekaj zanimivih datumov in dogodkov, ki smrt Pepce Kardelj kažejo v nekoliko drugačni luči.

17.4.1990, dva dni po smrti Pepce Kardelj, neka druga oseba, za katero je javnost lahko izvedela šele pred kratkim, dobi od tedanje SDV (Službe Državne Varnosti, naslednice UDBE, to je komunistične tajne politične policije) izplačanih 30.000 DEM. Razoskovalec Roman Leljak, namreč, med raziskovanjem arhivov tajne policije (še preden arhive nova zakonodaja zares zapre) najde podatek, da je zadnje izplačilo agentu SDV Milanu Doriču - Hanziju bilo opravljeno 17.4.1990, le nekaj dni po volitvah, v resnici (naključno ali ne) le dva dni po smrti Pepce Kardelj.

Znesek 30.000 DEM je zanimiv, ni majhen, za tak denar bi takrat agent kake tajne službe postoril marsikaj od česar se navadnemu človeku naježi koža. Milan Dorič - Hanzi je priznal, da je moril za denar. Ni znano kakšen posel je bil ta, za katerega je dobil teh 30.000 DEM. Ali je v arhivih še kakšen podatek o tem izplačilu ali ne, to je vprašanje.

Zadnji zanimiv podatek je, da je po upepelitvi Pepce Kardelj žara z njenim pepelom izginila. Bojda je kasneje bila tudi vrnjena, a po spletnem iskanju s ključnimi besedami “poison detection after cremation” hitro postane jasno, kakšen bi lahko bil motiv za krajo žare s pepelom, ter njeno vrnitvijo. Kot kaže je sledove strupa mogoče odkriti tudi če je truplo upepeljeno.

Zgodba s takimi indici je grozljiva. Grozljiva je tudi misel, da je takrat še živeč Ivan Maček - Matija morda dal ubiti lastno sestro Pepco, zaradi njene iskrene nagnjenosti k narodni spravi in povsem odkriti obtožbi zoper nekdanji režim in partijo, da le-ta sloni na zločinih za katere bodo zločinci morali odgovarjati.

A natanko tako se bere ta zgodba.

3 komentarji:

  1. Če je to preverjeno in resnično, se v slovenski prihodnosti odpirajo popolnoma nova obzorja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V Nemčiji prav zdaj obravnavajo postavitev spomenika žrtvam komunističnega režima v nekdanji DDR na enem izmed najbolj znamenitih trgov v središču Berlina - pri nas stojijo - 25 let po osamosvojitvi in uvedbi demokratične ureditve - kipi komunističnih morilcev na najuglednejših mestih naše prestolnice in drugih mest (kip Borisa Kidriča sredi Parka Sveta Evrope, kip Edvarda Kardelja pred parlamentom). Kaj se dogaja z našo majhno državo ?

      Izbriši
  2. Minilo je leto in pol - svinčen molk zagrinja grozljivo preteklost. Je 25 let molka in predrznega, ošabnega zanikanja še vedno prekratka doba?

    Odstranimo končno kipe grozljivih zločincev in druga njihova obeležja iz javnega prostora.

    Namesto zamišljene simbolne ideje dveh stolpov razdeljene Slovenije, ki v svoji splošnosti nagovarja naš razum, bi raztrgana ženska postava, okovana od moža in zaklana od brata, zadela naše srce.

    OdgovoriIzbriši

"SAS: Who dares wins" - NL edition

 "SAS: Who dares wins" - NL edition as seen from the truck driver's cabin (c) 2021, Darko Bulat      (On how I participated in...